top of page
Egyesületi tagok bemutatkozása

Schäffer Böbe (Sahraoui Sid-Aliné Schäffer Erzsébet) IBCLC vagyok, az egyesület elnöke.

1965-ben születtem, Komádiban. 1983 óta dolgozok. Folyamatos munkavégzés mellett a következő képesítéseket szereztem meg: általános ápoló és aszisztens, felnőtt szakápoló, gyermek szakápoló, IBCLC 2008 vizsga. Jelenleg független szoptatási szaktanácsadó.

Közel negyven éves gyakorlati tapasztalattal rendelkezem a szoptatás és a gyermekápolás terén. A tapasztalataim nagy részét a magyarországi kórházak újszülött osztályain szereztem meg. Gyermekápolóként részt vettem Magyarországon az első Bababarát szülészeti osztályának megalakulásában, a ’80-as évek végén Debrecenben.

Budapest környékére költözésem után is az ott megszerzett szemlélettel és tapasztalattal dolgoztam tovább egy budapesti kórház szülészeti osztályán.

Várandós anyukáknak tartok szoptatásra felkészítő egyéni vagy igény szerint csoportos konzultációt. A baba megszületése után gyakorlati segítséget nyújtok személyesen, a család otthonában a szoptatás és a babaápolás területén.

Az egyesületet azért hoztuk létre, hogy az édesanyák / várandós kismamák több évtizedes egészségügyi gyakorlattal rendelkező, önmagukat folyamatosan képző, korszerű szoptatási ismeretekkel rendelkező személyektől kapják meg a számukra fontos információkat. Terveink között szerepel az egészségügyi végzettséggel rendelkező szakemberek gyakorlati képzése.

Fontosnak tartottam az Egyesületünk megalapítását, hogy szakmai alapokra kerüljenek ezek a dolgok a - születés körüli szakértelem meghatározza a leendő kismamák, szoptatós anyukák sorsát. Nagy a felelősség, hiszen az életüket meghatározó dolgok részesei lehetünk, vagyunk. Várandósság - szülés - születés - szoptatás. Az Életkezdet Szakmai Egyesület megálmodója, alapító tagja vagyok. Debrecenben az első Bababarát kórházban dolgoztam. Ez a Bababarát kórházak "bölcsője". 40 év tapasztalata, gyakorlati tudása van a birtokomban. Ezt más nem mondhatja el magáról ma Magyarországon. Összekötöttem a múltat a jelennel. Az Egyesület elnöke vagyok. 5 éve független szoptatási tanácsadóként dolgozok magánpraxisban. - "Böbebaba." - IBCLC-ként azt a célt tűztem ki, hogy mentoráljam a hozzám forduló egészségügyi dolgozókat akik szeretnék elérni, vizsgázni és IBCLC-ként tevékenyen részt vállalni szoptatási szaktanácsadóként ezen a területen. Fontosnak tartom a Life Long Learninget (LLL), ami az életünk végéig tartó tanulást jelenti, ami a naprakész tudást biztosítja számunkra. A leghatékonyabbak így lehetünk. A debreceni mentoraim: Dr Ádám Borbála és Dr Kovács Judit. Akik segítségemre voltak az Egyesületünk létrehozásában és alapító tagok. Jelenleg is segítik a munkánkat. Köszönet érte, hisz ők a szellemi vezetőink.

Tagja vagyok a következő szervezeteknek: ERGO (Európai Regionális Szervezet). MAPSZIG, MASZÜL.

Karitatív tevékenységet végzek az Anyák az Anyákért Alapítványnál (ingyenes szoptatássegítő programot indítottunk SZOP-TANÍT elnevezéssel) és a Családcentrum Alapítványnál (a rendezvényeiken meghívott előadóként szerepelek).

https://www.youtube.com/watch?v=I5VGzJiai-g&list=PLmXSAS8hijyFCT9FmHWS2lnNTLp9aqW8f&index=53

https://www.youtube.com/watch?v=NEg_on9lM8U&list=PLmXSAS8hijyFCT9FmHWS2lnNTLp9aqW8f&index=8

Elérhetőségeim: tel.: +36202972284, e-mail: schaffer.bobe@gmail.com, honlap: www.bobebaba.com

Tamásné Garay Mária vagyok az egyesület alelnöke.

Gyermekápoló, Diplomás ápoló, Laktációs szaktanácsadó, IBCLC. 1977 óta dolgozom gyermekápolónőként. Pályakezdésem a II. Női Klinika újszülött osztályán indult. Két év elteltével a Központi Állami Kórház újszülött osztályára kerültem. 1994-től 2010-ig az osztály főnővére voltam.

Munka mellett folyamatosan képeztem magam. 1978-ban gyermekápolói vizsgát tettem. 2002-ben diplomát szereztem, az Egészségügyi Főiskolán, mint diplomás ápoló. 2012-ben jelentkeztem a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar Mentálhigiéné Intézet Laktációs Szaktanácsadó Vizsgára felkészítő szakirányú képzésre. 2013-ban sikeres magyar és nemzetközi vizsgát (IBCLC) tettem.

2011-től a Róbert Károly Magánkórház újszülött osztályának vagyok a főnővére és egyben szoptatási szaktanácsadója. Évek óta tartok szoptatásra felkészítő tanfolyamot. Szoptatási ambulanciánkon sok hasznos tanáccsal tudjuk segíteni a hozzánk forduló édesanyákat. Időpont egyeztetés után, a család otthonában vállalok várandós felkészítést és személyes tanácsadást. Tagja vagyok a Szoptatásért Magyar Egyesületnek (SZME).

Az elmúlt évtizedekben – nagy örömömre – szemléletváltás következett be a szoptatásban is. Célom, hogy az édesanyák hiteles, naprakész információkat kapjanak a szoptatásról.

Az Életkezdet Egyesület céljával, küldetésével messzemenően egyetértek. Fontosnak tartom, hogy az édesanyák olyan szakembert találjanak, aki egészségügyi alapképzettséggel, évek alatt megszerzett szakmai tapasztalattal és nagy gyakorlattal rendelkezik.

Elérhetőségeim: tel.: +36304630009, email: m.garay@freemail.hu

Dr. Rákócziné Krämer Ágnes vagyok, szülésznő, szülés-felkészítő, perinatális szaktanácsadó, laktációs szaktanácsadó (2008-2018 IBCLC), diplomás ápoló, egészségügyi menedzser és anya-magzat kapcsolatanalítikus. 1981 óta dolgoztam szülészeti osztályokon, a munkám legnagyobb részét a kezdetek óta szülőszobán végzem. Az iskolában tanult elméleti tudásomat és tapasztalataimat alapul véve új, korszerű ismeretekre tettem szert az ELTE perinatális szaktanácsadó képzésén és a nemzetközi laktációs tanácsadói képzésen, melyet a Semmelweis Egyetemen a magyar laktációs szaktanácsadó képzéssel egészítettem ki. Szuggesztív kommunikációs képzést az ELTE-n végeztem. 2016-ban a Kheiron pszichológiai Tanácsadónál elvégeztem a Hallgatni-meghallgatni képzést, melynek keretén belül segítő beszélgetést tanultam. Jelenleg Anya-magzat kapcsolat analitikusnak tanulok. Szakmai pályafutásom „alma matere” a Szabolcs utcai Szülészet volt. A gyermeim születése után az első magyar magánkórházban (Telki) részlegvezetőként dolgoztam. Később a Kútvölgyi Klinikai Tömb Szülészeti és Nőgyógyászati rosztályának főnővére voltam. A 2007-es osztálybezárások után kerültem a magánellátásba. Közel tíz évig dolgoztam a budapesti Szent István Kórházban, majd a kistarcsai Flór Ferenc Kórház Szülészetén és a Róbert Magánklinikán. 2022 tavaszán a szülőszobai munkámat befejeztem, jelenleg a magánrendelőmben dolgozom.
2012-ig az Országos Bábaszövetség elnökségi tagjaként a bábák, szülésznők ismeretanyaghoz jutását, oktatását segítettem és hivatásuk elismeréséért dolgoztam. Tagja voltam a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottságnak és A Szoptatásért Magyar Egyesület tápszer munkacsoportjának. A 2017-ben megalakult MASZÜL (MAgyar SZÜLésznők Egyesülete) alelnöke vagyok. Férjem: Dr. Rákóczi István szülész-nőgyógyász volt. Három felnőtt gyermekünk van. 2016 Karácsonyán a legszebb ajándékot kaptuk: megszületett kisunokánk Emese.
Az Életkezdet Szakmai Egyesület megalakításának célja a gyakorlatban dolgozó szakemberek megtalálása és szervezetbe való integrálása. Ezt azért tartom nagyon fontosnak, mert a segítséget igénylő anyák-családok az interneten rengeteg megtévesztő információt találnak, melyben nem tudnak eligazodni. Gomba módra elszaporodtak az alapképzettség nélküli, emiatt gyakorlatban soha nem dolgozó, néhány órás-napos tanfolyamokon papírt kapó „szakemberek” száma, akik viszont remek marketinggel elérik a problémával küszködő családokat. Ez számomra a „fogyasztó” megtévesztése! Mi minőségi, szakmai ellátást nyújtunk az édesanyáknak, családoknak.

https://www.youtube.com/watch?v=-
b9fmvXocCk&list=PLmXSAS8hijyFCT9FmHWS2lnNTLp9aqW8f&index=16


Elérhetőségeim: tel.: +36309918484, e-mail: endomed@t-online.hu, rakoczi.agnes@szuleszno.hu honlap: www.parbeszed.eu és www.szuleszno.hu

Fülöp-Rákóczi Anna vagyok, szülésznő, védőnő, laktációs szaktanácsadó, babamasszázs oktató, aromaterapeuta.

2010-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán szülésznőként. Folytatásként babamasszázst tanultam a Magyar Gyermekmasszázs Egyesületnél, aromaterapeuta képesítést szereztem a Panarom Aromaterapeuta Intézetben, illetve elvégeztem a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet által szervezett laktációs szaktanácsadó képzést. 4 évet dolgoztam a Péterfy Sándor utcai Kórház Szülészeti és Újszülött Osztályán laktációs szaktanácsadóként. Az évek alatt több ezer anya-baba párost segítettem, köztük sok koraszülött babát és édesanyját. Folyamatos előadója voltam a kórház szülésfelkészítő tanfolyamának. A kórházi munka mellett végeztem el a védőnői képzést a Pécsi Tudományegyetem Szombathelyi Karán. 2015-től Óbudán-Békásmegyeren dolgozom területi védőnőként. Más oldalról szereztem tapasztalatokat: a várandósság alatti felkészítés a szülésre, szoptatásra, babagondozásra, szülőségre, illetve a gyermekágy és az azt követő időszak segítése vette át a munkám nagy részét.

Budapesten a III. kerületben élek férjemmel és három éves kislányunkkal. Emese születésével a szakmai tapasztalatom kiegészült a saját élménnyel, ami sokkal gazdagabbá tette az eddigi tudásom.

Nagyon fontosnak érzem az Életkezdet Szakmai Egyesület megalakulását. Elengedhetetlen, hogy az édesanyák és a családok megfelelő információkat kapjanak. Az internet, a média, a pár napos tanfolyamot végzett „szakemberek” és sajnos nem kevés kolléganő/kolléga ad téves információkat ezekben a fontos kérdésekben. Szeretném, ha az egészségügyi képzésben minél nagyobb hangsúlyt tudnánk fektetni a megfelelő elméleti és gyakorlati képzésre. Rendkívül fontos, hogy a leendő szakemberek milyen közegben, kinél tanulják meg a szakmát. Szeretnék részt venni a későbbiekben a szülésznő/védőnő képzés szemléletformálásában.

https://www.youtube.com/watch?v=Lp8NLGCh3pE&list=PLmXSAS8hijyFCT9FmHWS2lnNTLp9aqW8f&index=14

Elérhetőségeim: tel.: +36304546956, e-mail: rakoczianna88@gmail.com, honlap:www.par-beszed.hu

Bocskainé Irci (Bocskai Zoltánné Sörös Irén) IBCLC laktációs szaktanácsadó és csecsemős nővér - az egyesület alelnöke.

Egészségügyi szakember, kompetenciáimat pontosan tudom és betartom. Elkötelezett vagyok a személyre szabott, magas minőségű ellátás irányában. Nagy megtiszteltetés, hogy az Életkezdet Szakmai Egyesület alelnöke lehetek. Világéletemben az egészségügyben dolgoztam és munka mellett tanultam, nem sikerült kiégnem, mindig elhivatottan végeztem a rám szabott feladatot, kellő alázattal és türelemmel, vidámsággal igyekeztem lenni mind a betegek, mind a kollégák felé. Hiszek az életfogytig tartó tanulásban, szakmai továbbképzések sokasága van a hátam mögött és előttem.

2005 óta dolgozom a magánegészségügyben, kezdtem a Telki Magánkórházban. 2007 óta kizárólag szülészeten, újszülöttekkel és gyermekágyas anyukákkal, apukákkal foglalkozom. Akkor hallottam egyik kolléganőmtől, hogy van egy gyermekápoló, aki nagyon toppon van szoptatásból, a szakma már akkor is "guruként" emlegette. Akkor még nem is merhettem remélni, hogy az Ő tanítványa leszek majd.

2011 augusztusban megszületett elsőszülöttem Isten kegyelméből, császárral. Majd 2015-ben másodszülöttemet természetes úton (VBAC) szültem, az Égieknek legyen hála, és  Rákóczi Ági vérprofi szülésznő szakértelmének és támogatásának! Mindkét kisfiamat hosszan szoptattam, 2 éves koron túl várandósan is és tandemben is, mélységeket és magaslatokat megélve.

2017-ben sikeres nemzetközi vizsgát tettem, így jogosulttá váltam a legmagasabb, professzionális szintű laktációs szaktanácsadó, IBCLC titulusra. A sikeres vizsgáig vezető út nagyon nehéz, nemes és küzdelmekkel teli. Örök hálám és szeretetem, kiváló mentoromnak, barátomnak, kollégámnak Schaffer Erzsébet Böbének, aki a “szoptatási guru”, hogy a legnagyobbak közül a legjobbtól, pont Tőle tanulhattam!
Nagy áldásként éltem meg, hogy édesanyaként mehettem dolgozni szülészetre műszakban dolgozó csecsemős nővérként a Kútvölgyi kórházba, ahol 2 csodás évet töltöttem. Gyüréné Pekó Szilvi zseniális kolléganőm profizmusa, kedvessége, magas szakmai színvonala egy-kettőre visszarázott a szülészeti osztály szépségeibe. 2019 tavaszán úgy éreztem, hogy eljött az idő és a “nagyok útjára lépjek”.

Elkezdtem a magánpraxisomat. Minden szerdán a Czeizel Intézetben dolgozom, mint szoptatási szaktanácsadó. 

Pár éve Dr. Novák Hunor gyermekorvos facebook VIP prémium csoportjában vagyok laktációs szaktanácsadó, valamint a Glamour magazin szakértője. Kulcsfontosságúnak érzem, hogy mi szakemberek elférjünk egymás mellett tisztességben. Hálával gondolok minden kollégámra, előttem járóra, utánam következőre. Sokfélék vagyunk, szerencsére, még is egy ha-JÓBAN evezünk! Sok a kismama, van gyermekáldás, jut munka.

https://www.youtube.com/watch?v=ViKY5Wbiea4&list=PLmXSAS8hijyFCT9FmHWS2lnNTLp9aqW8f&index=31

Elérhetőségeim: tel.: +36305681535, e-mail: bocskaizoltanneirci@gmail.com, honlap: www.mehemgyumolcse.hu

Sum Gabriella vagyok, csecsemő és gyermek szakápoló. A debreceni Szülészeti Klinikán dolgozom újszülött ápolónőként 1986 óta. Részese voltam a klinika baba baráttá válásában a ’80-as évek végén. Böbével évtizedeket dolgoztam együtt, örömömre szolgált, hogy felkért legyek tagja az egyesületnek és tapasztalatommal segítsem a szakmai csoport munkáját. Szinte naponta szembesülök a frissen megszült anyukák szoptatási problémáival, az önbizalom hiányával, amit tetéz a kimerültség és a fájdalom. 
Ezeknek a problémáknak a megoldásában tudok segíteni. Értek az újszülöttek nyelvén és ezt át tudom adni az anyukáknak. 
Annak ellenére, hogy nincs IBCLC képesítésem több mint 30 éves tapasztalatom van a korszerű szoptatás területén. 
Szeretek és tudok segíteni. Jó érzés, amikor a segítségemmel egy kétségbe esett, síró anyukából egy mosolygós, nyugodt anyuka-baba párost alkotok. 
Debrecenben tudok támogatást nyújtani a hozzám forduló anyukáknak.

Elérhetőségem: tel.: +36306584233

Király Katalin vagyok, szülésznő.

Nagy örömömre szolgált, amikor felkérést kaptam, az Életkezdet Szakmai Egyesületbe, aminek örömmel eleget tettem. Böbét sok éve ismerem, nekem is nagy segítségemre volt anno.

Az első szülést 16 éves koromban, egészségügyi szakközépiskolában láttam gyakorlaton a MÁV kórház szülőszobáján. Engedély nélkül belopóztam. Kaptam is alapos fejmosást, de nem bántam, vonzott a hely, mint a mágnes. Ebből az élményből egy soha el nem múló szerelem lett a szülésznői hivatás iránt. 1998 júniusában végeztem a szülésznő képzőt kitűnő eredménnyel. Júliustól már a Kútvölgyi Kórház szülőszobáján dolgoztam. A szakmát „hagyományos”szemléletben kitűnő bábáktól tanulhattam. A különc gondolkodásmód - mert akkoriban annak számított - bennem volt, de igazi változást az ”új” főnővér érkezése jelentette. A körülmények  és az ellátás rutinja igazodott a szülőnő és az újszülött igényeihez. Magával ragadott  az a szemlélet amit képviselt, megtaláltam benne a sajátomat is.

2008-ban megszületett a kislányom. Fantasztikus élmény volt, bár nem az elképzeléseim szerint alakult. Más ember lettem és más szülésznő. Örökké hálás leszek neki ezért az élményért (is). Megélni a várandósság, szülés és nem utolsó sorban a gyermekágy, mélységeit, magasságait. Egészen más, mint könyvekből tanulni.

Az otthon töltött három év után szabadúszóként tértem vissza a szülőszobára. Magánintézményekben kísérem a „nagy úton” a kismamákat.  Mindezt igyekszem a legnagyobb támogatással és odafigyeléssel tenni.

2016 őszétől a Holdkő Szülésznői Praxis tagja vagyok. Jelenleg a Péterfy Sándor utcai Kórház szülészetén és a Róbert Károly Magánkilinkán kísérek szüléseket.

Elérhetőségem: tel.: +36703249023

Dr. Szerdahelyi Eszter vagyok, három kisfiú édesanyja, gyógyszerész, képzett szülésfelkészítő és szüléskísérő dúla, jelenleg a Semmelweis Egyetem szülésznő hallgatója.

Mindig is szerettem kisbabákkal és gyerekekkel foglalkozni, érdekelt a várandósság titokzatos csodája. Az élet más irányokba terelt, így csak első fiam érkezését várva kezdtem el újra e témával foglalkozni. Ekkor még csak szüléseimre készülve, de egyre jobban mélyültem el ebben a varázslatos világban. Nagyon szerettem várandósnak lenni, érezni egy csöpp baba cseperedését a pocakomban, átélni az egység és elengedés különleges élményeit, megérezni az új élet megszületéséhez szükséges erőt magamban. Harmadik fiam születése hatalmas és megerősítő élmény volt számomra, ugyanakkor ráébredtem, hogy valószínűleg utoljára lehettem részese ennek a folyamatnak.

Ez a gondolat hozta el számomra a felismerést, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, szülés körüli segítő szeretnék lenni. Mára ez a hivatásom és a szenvedélyem is.

2007-ben diplomáztam a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán, majd beosztott gyógyszerészként, később gyógyszertárvezetőként dolgoztam első fiam születéséig. 2015-ben végeztem dúlaképzést, majd 2016-ban részt vettem szülésfelkészítő oktató képzésen, illetve szoptatási ismeretek elméleti és gyakorlati képzéseken. A Napfogyatkozás Egyesület gyászcsoportvezetői képzésén 2017-ben vettem részt, mely nagy segítségemre van nehéz helyzetben levő családok támogatásában. Jelenleg ismét a Semmelweis Egyetem hallgatójaként szülésznőnek tanulok, hogy nemsokára már így kísérhessem a családokat.

Küldetésemnek tekintem eljuttatni a leendő anyákhoz azt az üzenetet, hogy felelősek a döntéseikért, a saját testükért és születendő gyermekükért. A szülés, születés minősége sokat elárul egy társadalomról, a nőkhöz, gyermekekhez, családhoz való hozzáállásról, így ez mindannyiunk közös ügye is. Ha teszünk érte, hogy egy élet kezdete szép élmény legyen, az hosszútávon az egész társadalom életminőségének javulásához vezet. Hiszem, hogy ha az anyák ismerik a lehetőségeiket és jól vannak támogatva, akkor megtalálják azokat a megoldásokat, amikre szükségük van és így gyermekük születése, bármilyen módon történik is, szép élmény lesz számukra, melyre boldogan emlékeznek majd vissza. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy valóban hiteles és naprakész információkat kapjanak szakemberektől. Éppen ezért hatalmas megtiszteltetés számomra az Életkezdet Szakmai Egyesület tagjának lenni, hiszen itt valóban egészségügyi végzettséggel és igen nagy tapasztalattal rendelkező, sokirányban képzett szakemberek nyújtanak támogatást az új családoknak átfogóan a perinatális időszak minden területén.

Elérhetőségem: tel.: +36202530466, e-mail: szerdahelyi.eszter@gmail.com, honlap: www.eszterdula.hu 

Mihálka Péterné Lacovics Éva vagyok. 1996 óta dolgozom Európa első bababarát kórházában,a Debreceni Szülészeti Klinika Újszülött osztályán.  Munkaköröm az évek alatt változott, 16éven át csecsemős nővérként folyamatos munkarendben dolgoztam, majd 9 évig az Újszülött osztályon főnővérként tevékenykedtem. 2021 óta a Neonatológia osztályon dolgozom. Munkám egy részében a koraanyukákat támogatom a hosszú távú tejfenntartásban, emellett koordinálom a korababáink oltásait és alapítványi-, minőségügyi-, oktatói- és szervezői feladatokat látok el. Így kerültem közvetlen kapcsolatba Böbével, 2022 májusában az Életkezdet Szakmai Egyesülettel közös szervezésben hoztunk létre egy színvonalas konferenciát.

Szakmámban folyamatosan képeztem és képzem magam. Hiszem, hogy a bizonyítékokon alapuló ismeretek birtokábanlehet a mindennapi gyakorlatban,egyénre szabottan támogatni az édesanyákat és újszülött gyermeküket. Diplomás ápoló, majd egészségügyi minőségbiztosítási- és fejlesztési szakember,illetve 2022-ben laktációs szaktanácsadó végzettséget szereztem.

A bababarát elveket ma már a családbarát szemlélet váltja fel intézményünkben, mely meghatározza a klinikai munkám mindennapjait. Az édesanyák szoptatás támogatását egységben figyelve, a szakképzett szakembereken túl a család és minden segítő szakma képviselője pozitívan tudja befolyásolni.

Férjem, aki folyamatos támaszom, illetve egykor korábban érkezett, ma már nagykorú lányom teszi boldoggá napjaimat. A családot, barátokat nagy értéknek tekintem, a kapcsolatok ápolására nagy hangsúlyt fektetek. Hiszek abban, hogy minden okkal történik, így a koraszülésem kapcsán nagyon szerencsésnek éreztem magam, amikor szeretettel, odafigyeléssel, szakmai felkészültséggel vették körbe a kollégáim koraszülött lányomat és engem is. Ezt a támogatást igyekszünk minden édesanya számára biztosítani, akinek a Neonatológián ápoljuk gyermekét.

Laktációs szaktanácsadóként, klinikai munkám befejeztével a szoptatásra felkészítésben tudok segítségére lenni a kismamáknak. A felkészítés célkitűzése, hogy mindenki örömteli eseményként élje meg a gyermekágyas időszakot és sikerélményként könyvelje el, hogy a testéből tudja táplálni gyermekét.

Az elmúlt években a leendő szülők részéről felmerült igényként, hogy a szoptatásra felkészítést helyezzük át otthoni környezetbe egyéni felkészítés formájában vagy nagyobb távolság esetén online formában.

Elérhetőségeim: Mobil: 06309364722 Email: lacovics.eva@med.unideb.hu

bottom of page