top of page

Szoptatás és COVID-19

Koronavírussal fertőzött anyáknak is szoptathatnak!

Napjaink félelmetes járványa várandós és szülőnőket is érinthet. Bár a legtöbb esetben  gyermekek és fiatalok tünetmentesen, vagy enyhe megbetegedéssel vészelik át a fertőzést, mégis felmerül a kérdés, hogy a megfertőződött szoptató anya árthat-e  testi közelségben lévő kisbabájának?
A kórokozó cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszentéssel, orrváladékkal távozó testváladékok fertőznek.  Eldobható zsebkendő,  orr és száj eltakarására szolgáló maszk felfogja a távozó cseppeket, a gondos kézmosás csökkenti a kórokozó továbbadását. Az anya és szoptatott kisbabája azonban olyan szoros testi kapcsolatban vannak egymással, hogy szinte biztos a fertőződés. A koronavírus járvány új jelenség, de hasonló terjedésű influenza gyakran fordul elő. Gyermekgyógyászként sokszor látjuk, hogy az egész család komolyan megbetegszik, a szoptatott csecsemő azonban nem, vagy csak enyhe mértékben. Mi történik ilyenkor? A  baba szervezetébe bejutott kórokozó, mint influenza elleni vakcina, elindítja az immunválaszt, az ellenanyagtermelést. Igaz, hogy az immunrendszere még éretlen, de az anyatej, mint különleges védőoltás, a benne lévő élő sejtek, ellenanyagok, egyéb immunfaktorok megvédik a csecsemőt a megbetegedéstől. Egyszerre aktív és passzív immunizáció történik. 
A koronavírussal nincs elég tapasztalat, nincs elegendő tudományos bizonyíték. Kínai megfigyelések szerint méhen belül nem jut át a  magzatba fertőzés, és az anyatej sem terjeszti a vírust. Az aggodalom miatt a szülés után, az újszülötteket elkülöníthetik, ami megnehezíti, vagy egyenesen lehetetlenné teszi a szoptatást. Járványos időszakban az elkülönítés nem nyújt kellő garanciát a fertőzés megelőzésére, ezzel szemben a csecsemőt megfosztjuk az anyatej, a szoptatás nyújtotta biztonságától.

A WHO álláspontja a koronavírus járvány alatti szoptatásról (fordította: Dr. Ádám Borbála):

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-on-covid-19-pregnancy-childbirth-and-breastfeeding

- Szoptathat-e a vírussal fertőzött anya?

Igen.

Tartsa be azokat a higiénés szabályokat, amelyek védenek a cseppfertőzés ellen, viseljen maszkot.
Mosson kezet mielőtt az újszülöttjéhez érne.
Rendszeresen tisztítsa és fertőtlenítse azokat a felületeket, amihez hozzáért.

- Érintheti-e, ölbe veheti-e újszülöttjét a vírussal fertőzött anya?

Igen.

A korai szoros testi kontaktus és a kizárólagos szoptatás jótékony hatású.
A szoptatás biztonságos, ha betartja a cseppfertőzés elleni higiénés szabályokat.
Alkalmazza a bőrkontaktust.
Tartsa az újszülöttet maga mellett rooming-in rendszerben

bottom of page